Filament nedir, sorusuna baktığımızda termoplastiklerin özel bir dizi işlemden geçirilerek 3D yazıcılarda kullanımı için tel benzeri bir şekilde makaralara sarılması ile üretilen bir hammaddedir. Genel olarak granül durumdaki plastiğin görünürde kolay ama fiiliyatta zor bir dizi işlemden geçmesi gerekir. Günümüzde 3D yazıcılar için pek çok farklı filament türü üretilmekte ve hem bireysel hem de ticari 3D baskı için kullanılmaktadır. 3D yazıcı filament seçimi üretim kalitesini doğrudan etkileyen en önemli etkenlerden biri olduğu için, özellikle irdelenmesi gereken bir konudur.
Filament seçiminde dikkat edilmesi gereken belki de en önemli husus; seçtiğiniz filament kalitesinin üretilen parçanın işlevine pek katkı sunmaz. Bu bağlamda seçimlerimiz kaliteden ziyade amaç odaklı olmalıdır. Peki, 3D yazıcı filament seçimi nasıl olmalı? Bu makalede bu soruya birlikte yanıt arayalım…
Yeni Başlayanlar İçin Filamentler
3D baskı teknolojisi ile yeni tanışanlardansanız, başlangıç aşamasında PLA ya da PET-G malzemeler sizin için en uygun malzemeler olabilir. Her ikisi de başlangıç seviyesi için gereken kolay konfigürasyon ve işlenebilirlik standartlarını karşılayan bu malzemeler, sadece başlangıç seviye değil aynı zamanda profesyonel üreticiler tarafından da sıklıkla tercih edilirler.
PET-G için ayrıca bir parantez açmak gerekir. Bu malzeme orta seviye bir malzeme olan ABS ile benzer özellikler gösterir.
Gelişmiş ve Profesyonel Kullanıcılar
Daha karmaşık tasarımları 3d yazıcılarla üretmek için, orta seviye filament olarak kabul edilen PP, ABS, PA ve TPU sınıfı malzemeler tercih edilir. Bu malzemelerin kullanımında standart profiller kullanılabilir olsa da yapılandırmanın yazıcı yazılımında da ayarlanması gerekir.
Profesyonel tasarımlar işin içine girdiğinde cam elyaf ve karbon elyaf içerek filamentler de kullanılmaktadır. PPGF30 ve PAHT CF15 olarak adlandırılan bu malzemelerin basımı daha zordur ve baskı için özel ısıtıcılı bir uca ihtiyaç duyulur.
Prototipleme ve Kalıp için Malzemeler
Prototip ve kalıp üretimi bizim de sıklıkla müşterilerimize sunduğumuz bir hizmettir. 3D yazıcılar hayatımıza girdiğinden beri, özellikle prototipleme ve düşük hacim imalata uygun kalıpların üretiminde çığır açan bir teknoloji haline geldi. Nihai ürünün modellenmesinden sonra müşterilere ve yatırımcılara göstermek için saatler içerisinde üretebileceğiniz düşük maliyetli bir örneğe kim hayır diyebilir ki?
Prototip ve kalıp üretiminde yaygın olarak PET-G ve PLA tercih edilmektedir. Ancak, üreteceğiniz prototip ya da kalıbın farklı koşullara karşı daha dayanıklı olmasına ihtiyacınız varsa; bu durumda sizin için ABS ya da TPU gibi daha gelişmiş malzemeler daha uygun olacaktır.
Özellikle kalıp imalatında, kalıbın üretimden sonra maruz kalacağı basınç ve diğer faktörler göz önünde bulundurulduğunda PAHT CF15 gibi muadillerine oranla daha yüksek dirence sahip karbon fiber bir filament kullanmak daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Sonuç
Bu makalede 3D baskı teknolojisinde kullanılan birkaç önemli filament çeşidini sizler için özelliklerine ve kullanım alanlarına göre incelemeye ve 3D yazıcı filament seçiminde dikkat edilmesi gereken etkenlere değinmeye çalıştık. Tahmin edersiniz ki sürekli gelişen bir teknoloji ve o teknolojiyi daha geniş kullanım alanına kavuşturmak için üretilen farklı filament seçenekleri mevcuttur. Tercihler tamamen taleplere göre belirlenir. Ve tercihlerinizi şekillendirecek en önemli etken zaman içerisinde edineceğiniz tecrübe ve yapacağınız denemelerin sonuçlarıdır.
ORCA Workshop olarak 3D baskı alanında sayısız müşterimize deneyimlerimizi ve makine parkurumuzun yeteneklerini sunuyoruz. Bu anlamda üretmek istediğiniz ürüne dair filament seçiminde zorlanıyorsanız, ORCA Workshop uzmanları 3d yazıcılarda filament seçimi konusunda danışmanlık hizmet vermek üzere bir telefon kadar uzağınızdadır.
WhatsApp İletişim